Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružni privredni sud u
Banjaluci

mail print fav manja slovaveca slova

Osnivanje suda

26.12.2019.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske (sl.gl.RS br.116/09) kao početak rada privrednih sudova utvrđen je 01.05.2010 godine od kada ovi sudovi, kao nosioci sudske vlasti, poštujući načelo nezavisnosti na osnovama svoje stvarne i mjesne nadležnosti vrše svoju pravosudnu fukciju, uvrđenu međunarodnim konvencijama, ustavom, zakonom i podzakonskim aktima.

Okružni privredni sud u RS su osnovani Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske (sl.gl.RS br.119/08), te je članom 17 a propisano da se Okružni privredni sudovi, kao prvostepeni, osnivaju za područje koje pokrivaju okružni sudovi.

Stavom 2. navedenog člana propisano je da su sjedišta Okružnih privrednih sudova u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Dana 05.06.2015. godine u Službenom glasniku 44/15 objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske.

U članu 29 dodata je nova tačka đ, koja glasi:

Okružni privredni sud u Prijedoru, za područje koje pokriva Okružni sud u Prijedoru članom 100a. navedenog zakona, propisano je da početkom rada okružnog privrednog suda u Prijedoru, Okružni privredni sud u Banjoj Luci prestaje biti mjesno nadležan za područje osnovnih sudova u Prijedoru i Novom Gradu. 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Okružni privredi sud Banja Luka - objekat