Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Godišnji izvještaj VSTV-a BiH za 2013. godinu

30.04.2014.

Zadovoljstvo nam je predstaviti Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2013. godinu. Nadamo se da će Izvještaj i ovaj put biti koristan izvor informacija o radu VSTV-a, ali i pravosuđa u cjelini. Izvještaj će se pred cijenjenim čitaocima naći u vrijeme kada VSTV obilježava 10 godina rada i djelovanja.

Naime, okvir djelovanja VSTV-a uspostavljen je Sporazumom o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz utemeljenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, koji su u martu 2004. godine potpisali entitetski premijeri i ministar pravde BiH, ispred Vijeća ministara BiH.

Time su postavljeni temelji jedinstvenog VSTV-a sa odgovornostima koje se odnose na cjelokupno pravosuđe. Osnovni je cilj uspostavljanja VSTV-a bio ojačati nezavisnost pravosuđa i uspostaviti usklađen pravosudni sistem sa jednakim standardima nezavisnosti, efikasnosti, profesionalnosti, stručnosti i odgovornosti.

Kao i tada, i danas ostajemo posvećeni reformama koje imaju za cilj održati i razvijati VSTV i pravosuđe kao oblast sigurnosti i pravde. VSTV je preduzeo potrebne korake i svoj rad učinio transparentnim, pa je tako izmjenama Poslovnika VSTV-a propisano da su sjednice VSTV-a, u pravilu, otvorene za javnost, izuzev vijećanja i glasanja. U takvim je okvirima uspostavljanje veće efikasnosti u radu pravosudnih institucija od vrhunskog značaja za VSTV. Približiti se evropskim standardima jedan je od strateških prioriteta BiH, a VSTV kao nezavisna i odgovorna institucija BiH nastavit će sa koordinacijom i vođenjem pravosuđa u BiH u smjeru evropskih integracija.

VSTV je morao ulagati veći napor kako bi uspostavio bolju komunikaciju sa zakonodavnom i izvršnom vlašću, što je strateški cilj i opredjeljenje za naš budući rad. Osim toga, VSTV je u okolnostima povećane medijske i političke pažnje usmjerene na pravosudni sistem, a koja je ponekad poprimala forme neprikladnih napada i utjecaja te nepotrebne politizacije sudskih i tužilačkih odluka, kao i odluka VSTV-a, izrazio odlučnost da odgovorno vodi pravosudni sistem u BiH u pravcu nezavisnog, nepristrasnog, stručnog i profesionalnog pravosuđa.

U tom smislu, VSTV je podržao Strukturirani dijalog o pravosuđu između Evropske unije i BiH i potvrdio raniji stav da su nastavak Strukturiranog dijaloga i implementacija preporuka koje se donose u okviru ovog dijaloga najbolji put reforme pravosuđa u BiH. Pored toga, VSTV je ocijenio neosnovanim i po ovaj proces štetnim sve izjave pojedinaca iz pravosudne zajednice kojima se osporavaju napori koji se ulažu kroz Strukturirani dijalog sa ciljem osiguranja nezavisnog, profesionalnog i odgovornog pravosuđa.

U više je navrata naglašeno da je VSTV odlučan da zaštiti sve pravosudne institucije, kao i postignute vrijednosti u dosadašnjoj reformi pravosudnog sistema, od svih oblika političkih pritisaka te da neće podleći takvim negativnim utjecajima. Također je odbacio sve neargumentirane napade i političke prijedloge koji zagovaraju ukidanja pravosudnih institucija i smanjivanje zakonskih nadležnosti VSTV-a.
VSTV prihvata sve argumentirane sugestije upućene od zakonodavne i izvršne vlasti nastojeći na taj način da uspostavi što odgovorniji pravosudni sistem, da osigura ujednačavanje sudske prakse, a time i pravnu sigurnost i jednakost građana pred zakonom, te da postigne što efikasnije pravosuđe. VSTV smatra da će na taj način steći povjerenje javnosti u pravosudni sistem.

Koristimo priliku da posebnu poruku zahvalnosti uputimo profesionalnoj pravosudnoj zajednici, odnosno svim kolegicama i kolegama u pravosuđu i VSTV-u, na njihovim naporima uloženim na uspostavljanje efikasnog i efektivnog pravosuđa te na ukazanom razumijevanju i povjerenju.

Zahvalnost dugujemo i našim prijateljima, odnosno partnerima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti te nevladinom sektoru, koji su prepoznali sistemski značaj pravosuđa i pomagali nam u otklanjanju prepreka i nedostataka.

Našu veliku zahvalnost upućujemo predstavnicima međunarodne zajednice, kao i prijateljima pravosuđa u BiH, Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama, kraljevinama Norveškoj, Švedskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Španiji, Švicarskoj i ostalim donatorima.

Cijenimo njihovu pomoć i opredijeljenost da kao prijatelji i partneri podrže naše reformske aktivnosti.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom.
Dostupna je i na: Engleskom.

Povratak na vrh